Equitherapie

Equitherapie is een vorm van therapie waarbij we paarden als co-assistent inzetten. Afhankelijk van de hulpvraag en situatie helpt een paard op verschillende manieren. EquiDo biedt individuele specialistische begeleiding aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Daarnaast coachen en ondersteunen we ook de ouders.

Het doel van equitherapie

EquiDo geeft kinderen, jongeren en jongvolwassenen de mogelijkheid om zich op persoonlijk gebied verder te ontwikkelen. Onze begeleiding vergroot hun zelfvertrouwen en verbetert het zelfbeeld. Waardoor ze het vertrouwen terugvinden in zichzelf en in anderen.

Tijdens onze sessies zien we de sociale en communicatieve vaardigheden van de kinderen verbeteren. Verder leren we ze omgaan met agressie, boosheid en angst. Wat de zelfredzaamheid vergroot en de bewustwording van het eigen handelen bevordert. Andere doelen van onze begeleiding zijn het vergroten van de concentratie en motivatie.

Waarom paarden?

Paarden kunnen van grote meerwaarde zijn voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met verschillende problematiek en/of diagnoses. Hieronder lees je meer over de voordelen van equitherapie.

Paarden luisteren zonder te oordelen op uiterlijk, verleden, materiële situatie of gezondheid. Ze accepteren iedereen zoals hij of zij is.

Paarden reageren op jouw feitelijke gedrag en geven direct voor invloed dit op hen heeft. Ze begrijpen geen dubbele boodschappen en verwachten eerlijkheid in de communicatie. Paarden houden hierdoor bij iedereen een spiegel voor.

Paarden oefenen op veel mensen een grote aantrekkingskracht uit. Ze nodigen ons uit om makkelijker het contact aan te gaan en grenzen te verleggen. Paarden zijn hierdoor een bron van motivatie en bevorderen gehechtheid.

Bij het verzorgen en het omgaan met paarden komen veel activiteiten kijken. Waardoor je wel gestructureerd te werk moet gaan. Bij equitherapie geven we aangepaste oefeningen en taken op het niveau van ieder kind.

Paarden nodigen je uit tot sociale interactie. Ze zijn tastbaar en wekken een prikkel op om ze aan te raken. Paarden sporen je aan tot communicatie wat ook zelfvertrouwen geeft.

Paarden stimuleren elke spiergroep in het lichaam als je op je zit. Jouw hele sensomotoriek wordt op subtiele wijze gestimuleerd wat bijdraagt aan je ontwikkeling. Want in beweging leren we sneller en meer, dan wanneer we op een stoel zitten.

Mensen maken meer endorfine aan wanneer zij in contact zijn met paarden. Het zorgt voor een fijn en vrolijk gevoel.

Als je op een paard zit voel je de harmonische, ritmische en driedimensionale beweging wat voor lichamelijke en geestelijke ontspanning zorgt. Jouw hartslag synchroniseert automatisch met die van het paard waardoor je rustig wordt. Deze beweging lijkt op het gedragen worden in een buik van een moeder.

Paarden hebben zorg nodig. Als jij omgaat met paarden zal dit automatisch leiden tot meer zorgzaam, liefdevol en begripvol gedrag.

Dominque

Voor wie?

Begeleiding voor jeugd

Op de zorgboerderij van EquiDo krijgen kinderen, jongeren en jongvolwassenen 1-op-1 equitherapie van een vaste begeleidster. We zijn gespecialiseerd in het werken met verschillende problematiek en diagnoses. Met elkaar werken we aan de doelen die we samen opstellen. 

Coaching voor ouders

Als ouder is het ook fijn om handvaten en tips te krijgen. Of even te sparren. Wij coachen en ondersteunen ouders om hun kind(eren) beter te begrijpen en de band te versterken. Dit kan bij ons op de zorgboerderij, maar is ook telefonisch of online mogelijk.

Werkwijze equitherapie

Ieder mens is uniek en met elkaar kijken wij naar wat er nodig is om jouw kind in beweging te krijgen. Dit doen we met paarden en onze theoretische kennis. Hoewel onze aanpak per persoon verschillend is, werken we wel met een vaste werkwijze. Dit zorgt voor structuur en duidelijkheid.

EquiDo
EquiDo

De paarden van EquiDo

Maxi

Maxi is een merrie die lange tijd op een manege met kinderen en volwassenen heeft gewerkt en als eerste bij EquiDo kwam 'werken''. Ze is dol op mensen en aandacht. Ze is een onwijs lieve, levendige merrie. En ze vindt haar werk prachtig! Maxi is superbraaf en weet goed aan te geven wat ze aan jouw lichaam en gedrag kan zien.

Tari

Tari

Tari is een ster in het aangeven wat jij laat zien. We zetten haar daarom graag in om gedrag te spiegelen. Er wordt niet meer op haar gereden, hiervoor is ze met pensioen. Tari is onze oudste merrie en is moeder van een aantal veulentjes. Waaronder Druif.

Fif

Fif

Fif vindt alles leuk en gezellig als ze maar genoeg aandacht krijgt. Ze is een vrolijke merrie die houdt van knuffelen, wandelen en geborsteld worden. Fif is gevoelig en laat dit met haar lichaam zien. Veel mensen herkennen zich in deze grote merrie.

Druif

Druif

Druif is de dochter van Tari en is opgegroeid in onze zorgboerderij. En dit is te merken! Druif is dol op kinderen en nergens bang voor. Druif doet graag haar eigen ding, is ondeugend en ontzettend slim.

Spruitje

Spruitje

Spruitje is een kleine Tinker en de enige man in onze paardenkudde. Hij deinst nergens voor terug en is dol op knuffelen. Spruitje is misschien wel klein, maar hij kan alles aan en is onwijs stoer.

Vicky

Vicky is ons kleintje, maar haar hart is groot. Kleine kinderen brengt ze overal naartoe en ze is een echte knuffelbeer. Voor ouderen is ze een gevoelige pony die fijn reageert op jouw lichaamstaal en gevoel.

"My daughter has made amazing progress with her speech! Now that others can understand her, she has much more confidence."

Carol A.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over ons, heb je een vraag of wil je een afspraak maken voor een gratis kennismakingsgesprek? Neem gerust contact met ons op. Dit doe je via het contactformulier, door ons te bellen of een e-mail te sturen.

 
EquiDo
Spruitje