Equikampweek in de Ardennen

Wat een ervaring! Do van EquiDo is samen met Annemarie en Karel, van AnnemarieVanDerToorn 10 jongeren en 3 docenten van ROC Zaandam 5 dagen naar de Ardennen geweest. Qua weer was het even afzien, tot -22 graden! Maar met dikke kleren en veel laagjes, vertrokken we met de 10 jongeren toch iedere dag naar de paarden. De groep jongeren kwam binnen als ‘losse’ groep, sommigen kenden elkaar, sommigen kenden helemaal niemand. Iedere jongere had tijdens de intake aangegeven waar hij of zij deze week aan zou willen werken, en we gingen ertegen aan!
Naast het soms intensieve en confronterende werk met de paarden, waren er ook uitdagende outdooractiviteiten, klimmen en wringen door smalle grotten heen, wandelen met kompas en kaart door de vrieskou, sneeuw en bergen en klimmen in de bomen door een hoogte parcours.
Na een aantal dagen heeft de groep zich tot een hechte groep gevormd! Iedere jongere is op zijn of haar eigen manier aan de slag gegaan, sommigen met verbluffende resultaten. Stuk voor stuk waren het doorzetters! En naast het harde werken en bikkelen, was er een enorm aangename sfeer, waarin de complete groep (inclusief leiding) regelmatig niet meer bij kwam van het lachen.
Wat een pracht week, en wat een enorme invloed kunnen de paarden leveren in de inzichten die de jongeren op doen.
Deze week was niet geslaagd zonder de hulp van paarden, gaven de jongeren na de kampweek aan. De manier waarop het paard feedback geeft is makkelijker te accepteren en te begrijpen, waardoor het makkelijker is om dit te veranderen.